Pastoraat en welzijnsbezoeken

Het bezoekwerk in de gemeente is gericht op pastorale en welzijnsbezoeken. De pastorale bezoeken zijn gericht het geestelijk zaken en wordt gedaan door de predikant, de (wijk)ouderlingen en de door de kerkenraad benoemde bezoekbroeders. De welzijnsbezoeken zijn gericht op aandacht en gezelligheid en worden gedaan door vrijwilligers; de coördinatie is ondergebracht in de Hervormde Diaconale bezoekdienst en valt onder de verantwoordelijkheid van de de diaconie.

Pastoraat

Predikant, ouderlingen en bezoekbroeders

Het pastoraat in de gemeente is een taak onder verantwoordelijkheid van de kerkenraad die wordt uitgevoerd door de predikant, de wijkouderlingen, de jeugdouderling (zie onder ‘Jongerenpastoraat’ hieronder) en twee bezoekbroeders (zie bij ‘Bezoekbroeders’ hieronder). Daarnaast zijn er twee dames betrokken bij het zogenaamde crisispastoraat (zie bij ‘Crisispastoraat’ hieronder). Op de pagina van de Kerkenraad kunt u de namen van de betrokken predikant of ouderling vinden)

Predikant en ouderlingen: zie pagina Kerkenraad

Bezoekbroeders: de oud-ouderlingen G. van Roekel en G. Schouten.

Huisbezoek

De wijkouderling legt doorgaans samen met een ander kerkenraadslid vooral in de wintermaanden bezoeken af bij de gemeenteleden thuis. Vooraf wordt een telefonische afspraak gemaakt. Het huisbezoek is bedoeld voor het gehele gezin. Ook de kinderen horen daarbij. Het huisbezoek heeft in de eerste plaats tot doel de gemeente te bouwen en toe te rusten in de dienst des Heeren. Het gaat om de geestelijke welstand van de gemeenteleden in alle omstandigheden van het leven: bemoediging bij zorgen en moeilijkheden, vertroosting in moeite en verdriet en dankbaarheid in vreugdevolle gebeurtenissen.

Zieken(huis)bezoek

Het wordt op prijs gesteld, als u in geval van ziekte en/of ziekenhuisopname, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de predikant, bij diens afwezigheid kunt u dit aan de scriba of de wijkouderling doorgeven. Zij, die opgenomen zijn in het ziekenhuis, zullen als dat mogelijk is, wekelijks bezocht worden door de predikant. Na thuiskomst geven de predikant en/of de wijkouderling verdere pastorale zorg. Bij ernstige ziekte of blijvende (ouderdoms)kwalen zal gestreefd worden naar blijvende pastorale begeleiding, eventueel door een bezoekbroeder (zie hieronder).

Overige pastorale bezoeken door predikant en wijkouderlingen

Naast het ziekenhuisbezoek brengen de predikant of de wijkouderling de volgende bezoeken:

  • De predikant brengt de gemeenteleden van 80 jaar en ouder een verjaardagsbezoek (zie voor verjaardagsbezoeken van gemeenteleden in de leeftijd van 70 tot en met 79 jaar hieronder de ‘Welzijnsbezoeken door Hervormde Diaconale Bezoekdienst’);
  • De predikant bezoekt bij een geboorte en bij een huwelijksjubileum (25, 40, 50 en daarboven bij elke 5 jaar meer);
  • De wijkouderling bezoekt (eventueel met andere kerkenraadsleden) namens de kerkenraad na het ontvangen van een uitnodiging recepties ter gelegenheid van een huwelijk en huwelijksjubilea (zie de hiervoor vermelde jubilea);
  • De predikant bezoekt bij het overlijden van een gemeentelid de familie. Daarnaast zijn de wijkouderling (en andere kerkenraadsleden) betrokken bij dit overlijden;
  • De wijkouderling bezoekt nieuw ingekomen gemeenteleden.

Jongerenpastoraat

De jeugdouderling onderhoudt contacten met jongeren tot en met 18 jaar. Daarnaast is hij sterk betrokken bij de jongerencatechese en het jeugdwerk om binding te houden met de jeugd, de jongeren van de gemeente.

Bezoekbroeders

Er zijn twee oud-ouderlingen benoemd door de kerkenraad om extra pastorale bezoeken te brengen:

  • Oud-ouderling G. van Roekel, vooral voor de extra bezoeken in de vijf pastorale wijken van de gemeente;
  • Oud-ouderling G. Schouten, vooral voor de bezoeken aan gemeenteleden die in woonzorgcentra en verpleeghuizen (buiten Uddel) wonen;
  • Deze extra pastorale bezoeken worden na overleg met de predikant of een wijkouderling gedaan.

Crisispastoraat
Mevr. R. (Reina) Vermeer en mevr. J. (Janny) van Vuuren-van der Hoog zijn door de kerkenraad benoemd als PPT-er (deskundig voor psycho-pastorale toerusting, dan wel deskundige op psycho-pastoraal gebied).  Mevr. R. Vermeer is tevens vertrouwenspersoon. Zij worden via de predikant of een wijkouderling ingezet.

Welzijnsbezoeken door Hervormde Diaconale Dienst

Er zijn ruim 25 vrijwilligers (bezoekdames en -heren) binnen de Hervormde Diaconale Bezoekdienst (HDB). Diaken G.J. Mulder is de algemeen contactpersoon en mevr. B. (Dineke) Kooijmans-te Morsche is de coördinator voor de vrijwilligers.

De HDB heeft vijf wijkteams, die samenvallen met de wijken van wijkouderlingen. Een wijkteam bestaat uit: de HDB-coördinator, vast team van HDB-vrijwilligers, een wijkdiaken en de wijkouderling.
Elke HDB-vrijwilliger heeft een ‘vaste’ groep van gemeenteleden die door hem of haar worden bezocht. Hij of zij gaat alleen, met een andere HDB-vrijwilliger of met echtgeno(o)t(e) op bezoek, en neemt vóór het bezoek contact op om een afspraak te maken.

De HDB-vrijwilligers brengen diverse welzijnsbezoeken:

  • Verjaardagsbezoeken aan gemeenteleden van 70 tot en met 79 jaar (zie voor verjaardagsbezoeken aan gemeenteleden van 80 jaar en ouder onder ‘Overige pastorale bezoeken’);
  • Bezoeken bij gemeenteleden die minder mobiel zijn (geworden), alleenstaand zijn (geworden) en behoefte hebben aan een bezoek. Dit gebeurt na overleg met de predikant of de wijkouderling.

Specifiek bij huwelijk en overlijden

Huwelijk

Het is aan te bevelen om geruime tijd voordat het huwelijk plaatsvindt, overleg te hebben met de predikant over de trouwdatum. Vóór de huwelijksplechtigheid zal er een trouwgesprek plaatsvinden. Tijdens dit gesprek zal er gesproken worden over de betekenis van het huwelijk als instelling van God en de roeping die de gehuwden hebben tegenover de Heere en elkaar. Er is de afspraak binnen de kerkenraad, dat de bevestiging en inzegening wordt gedaan door de plaatselijke predikant. In uitzonderlijke gevallen kan een andere predikant voorgaan. Hierover besluit de kerkenraad per geval. Verder is de dringende wens dat het verdere van de huwelijksdag in overeenstemming zal zijn met Gods Woord.

Overlijden

Ook in droeve omstandigheden is het de roeping van de gemeente om met elkaar mee te leven. Het is aan te bevelen om de predikant (of scriba) zo spoedig mogelijk in kennis te stellen van het overlijden. Vervolgens kunt u degene bellen, die zorg moet dragen voor het regelen van de begrafenis. Laat deze eerst, voordat de kaarten worden gedrukt, contact opnemen met de predikant en de koster over de dag van de begrafenis. In overleg met hen zal het tijdstip van de rouwdienst worden vastgesteld. De rouwdienst voorafgaand aan de begrafenis kan door de kerkradio of digitaal met beeld worden uitgezonden, alleen op verzoek van de familie.